Friskola i Bålsta för åk 4-9

 Omvärldskunskap och språk med fokus mot framtiden                                                                          

Vår verksamhetsidé

Omvärldspedagogik och språk med fokus mot framtiden

Vårt mål är att skolan ska vara en arbetsplats där eleverna känner sig motiverade för arbete. Eleven ska ha användning av det man lär sig i skolan, först då anser vi att kunskapen blir meningsfull.  Eleven ska i lärsituationen utvecklas till en självständig individ med egen identitet och förmåga till kritiskt tänkande. Lärarens pedagogiska uppgift består i att undervisa och så långt som möjligt hjälpa eleven till förverkligande av sina möjligheter och lära eleven att ta ansvar.

Vi vill att demokrati och gemensamt ansvar ska vara grundläggande i vår pedagogik.Vi vill att eleven ska ha stort inflytande över sin skola och innehållet i undervisningen. Därför vill vi arbeta med samverkansformer som elevstyrelse och att elever finns representerade i ledningsgrupp m m. En annan sak vi vill arbeta med är att lära eleven att själv leda sina utvecklingssamtal, en metod vi vill utveckla för att passa vår verksamhet. Detta tvingar eleven till en större insikt och förståelse i vad som förväntas av dem, ett ökat ansvar samt en ökad självkänsla.

Vår inriktning är allmän, men med viss profilering, varav omvärldskunskap kommer att vara en. För oss är det viktigt att arbeta både lokalt och globalt. Vi ser ett värde i att eleverna får kunskaper om sin hembygd och dess historia, det skapar trygghet och förståelse för det som händer i omvärlden. Vi efterstävar ett nära samarbete med föreningar och företag i kommunen, dels för att skapa nyfikenhet kring yrken men också för att skapa goda relationer. Vi ser ett stort värde i att resa både virtuellt och reellt med eleverna och upptäcka det vi läser om i verkligheten. Det finns i dag många möjligheter att resa med eleverna, vår närhet till Stockholm gör att vi har oändliga möjligheter att besöka museer, kulturbyggnader m m. Vi arbetar med nyheter för att dagligen föra en diskussion kring vad som händer runt oss. Nyheter är också ett bra utgångsläge för att öva eleverna att vara källkritiska.

 

Vi kommer även att eftersträva att skapa internationella kontakter, med hjälp av t ex Programkontoret, dessa möjligheter vill vi utnyttja. Internationella kontakter kommer även att vara en motivationsfaktor för att få eleverna att vilja läsa språk. Språkkunskaper är viktiga, nu och ännu mer i framtiden, och vi vill arbeta med att stimulera intresset för moderna språk, men även för vårt eget språk svenskan. Språket kommer att vara en annan av våra profiler.

 

 

Killarna i åttan och nian har textilslöjd.