Friskola i Bålsta för åk 4-9

 Omvärldskunskap och språk med fokus mot framtiden                                                                          

Aktuellt

Aktuellt

2008-08-10

080830

Föräldramöten för alla årskurser.

Åk 6 måndag 1/9 kl. 17:00-18:30

Åk 7 måndag 1/9 kl. 19:00-20:30

Åk 8 tisdag  2/9 kl.  17:00-18:30

Åk 9 tisdag  2/9 kl.   19:00-20:30

Varmt välkomna!      

 

080611

Hejsan!
När ni läser detta kanske sommarlovet redan börjat och våra elever har en lång och härlig ledighet framför sig. För vår del är det nu det mest intensiva arbetet börjar med att förbereda för en riktigt bra skolstart till höstterminen -08. Det är härligt att springa på 'våra' elever i Bålsta för de hälsar så glatt. Det känns som de ser fram emot skolstarten lika mycket som vi.
 
Vi arbetar som sagt hela sommaren och den 1 augusti tillträder Marie Tulesjö rektorstjänsten formellt. Vi kommer även att lägga ut information om när vi garanterat finns på skolan så att föräldrar och elever kan komma och hälsa på. Naturligtvis är de som ännu inte fått en plats välkomna.
 
Vi har beslutat att förlägga skolstarten till den 18 augusti, en dag innan kommunens skolor. Vi vill att våra elever ska få en lugn skolstart med möjlighet att gå runt och titta på lokaler utan att det är en massa andra elever där. Naturligtvis kommer eleverna att få igen den dagen, troligtvis att vi slutar terminen en dag tidigare. Vi återkommer med ett fullständigt kalendarium under sommaren.
 
Vi försöker knyta kontakter med företag för att ordna PRAO platser åt våra elever. Vi kommer att arbeta på ett lite annorlunda sätt, t ex ska eleverna lära sig att skriva ett CV och 'söka' platser hos företag som vi har kontakt med. Ett bra sätt att förbereda dem inför arbetslivet tycker vi. Har ni ett företag eller arbetar på ett företag som skulle vilja diskutera med oss om att ta emot praktikelever så var vänliga att hör av er, eller be dem höra av sig direkt till oss.
 
Förra veckan hade vi ett mycket bra möte med Bildnings elevhälsa. Vi kommer att få all den hjälp och stöd som den kommunala skolan får vad det gäller utredningar, skolsköterska och samtal med kurator.
 
I måndags träffade vi en toppenkille från Datafont som ska hjälpa oss att planera vår datapark, ni vet det där området vi är lite mindre bra på... Han tror att det går att göra en bra lösning för vår skola. 


När det gäller skolskjuts så vill vi uppmana er som är i behov av detta att fylla i bifogad blankett och lämna in den antingen direkt till bildningskontoret på kommunhuset eller skicka/scanna den till oss så ser vi till att den kommer rätt.
 
Vi hoppas att ni läste annonsbilagan om Håbo som kom ut den 4/6 med Svenska Dagbladet?  Det var roligt att så många ville komma och vara med på bild, trots kort varsel. Missade ni den så kan vi skicka den som PDF-fil, kontakta oss via mail så löser vi det. Det var mycket glädjande att man från kommunens håll valde att ha oss med då vi tycker att det är mycket viktigt att vi har ett gott sammarbete med dem.
 
Slutligen vill vi önska er en riktigt bra skolavslutning och en varm och skön sommar! Hör av er om ni har frågor, stora eller små.
 
Vi hörs snart igen!

Personalen på Bålsta Friskola

 

080508

Nu har vi träffat alla klasser och våra möten har varit helt fantastiska! Vi vill tacka alla elever, syskon, föräldrar och styvföräldrar som deltagit i våra träffar. Under fyra kvällar har vi träffat sammanlagt 280 personer, varav 94 har varit våra elever. Lisa i blivande nian har bakat 18 kladdkakor och sett till att det funnits kaffe i kannorna. Tack Lisa, du har varit helt fantastisk!! Mia Lindqvist, vår trä och metallslöjdslärare, har haft "lära känna" övningar med eleverna. Vi hade aldrig klarat detta utan dig Mia, tack!

Nu ser vi fram emot att få tillgång till våra lokaler så att vi kan göra iordning och sätta vår personliga prägel på vår skola tillsammans med våra elever. 

Vi vill tacka alla elever som med sitt engagemang och längtan visat på att beslutet att starta en skola varit helt rätt. Tillsammans ska vi skapa en skola med fokus på kamratskap och goda studieresultat!


080405

Den 31/3 lämnade vi in en ansökan till Skolverket om tillstånd att även få bidrag att ta emot åk 4 och 5. Vi har i nuläget inte beslutat hur vi kommer att göra om vi blir godkända. Anledningen till att vi söker är att det finns en stor förfrågan från er föräldrar och att det är bra att skola in eleverna i vår pedagogik redan på ett tidigt stadium. Vi kommer att ta beslut efter samråd med våra elever och föräldrar.


080401

Nu kallar vi till informationsmöten för respektive klass. Först ut är åk 6 som träffas den 15/4 kl. 18:00. Inbjudan skickas via mail.

Vi har nu satt ihop alla åldersgrupper och de elever som har blivit antagna har blivit meddelade. Reservplatslista finns upprättad och vi fortsätter att ta emot anmälningar.080112

Besök på Mimerskolan
Idag har vi varit på studiebesök på Freinetskolan Mimer i Norrtälje. Mimer hade öppet hus för sina kommande elever. De behöver inte marknadsföra sig speciellt, med närmre 1000 elever i kön, istället kommer de nu att utöka sin verksamhet med ytterligare en liten skola för att kunna lätta lite på kön. 

Det var härligt att bli guidade av elever som kände en så otrolig stolthet för sin verksamhet. De svarade snällt på våra frågor och man kände att de här eleverna visste varför man går i skolan och de var motiverade för sina studier. Skolans organisation ser ut som den vi önskar; Åldersindelade klasser med hemklassrum där de förvarar sina saker, inget onödigt spring som orsakar tjat och onödiga konflikter, de har fullt fokus på lärandet. Eleverna förvarade sina kläder på helt vanliga klädhängare, inga låsta skåp här inte, och när vi frågade eleverna om de var oroliga för stölder av kläder och skor tittade de på varandra och fattade inte vad vi pratade om. Nej, på en skola där alla känner varandra stjäl man inte, man förstör heller inte sina lokaler med skadegörelse eller klotter.

raktiskt estetiska salar var ganska enkla men fullt funktionsdugliga och, man kände att det fanns skapande ”i väggarna”. Vi fick bekräftat att lokaler inte är avgörande i en lärandemiljö. Kompetenta lärare som stannar i verksamheten blandat med en bra pedagogik och utvecklande metoder är ett bra recept för framgång. Rektor Annelie Vossman tog sig tid att prata med oss under en lång stund. Hon berättade att omsättning av personal var i det närmsta obefintlig och att de hade lätt att rekrytera behörig personal. På Mimerskolan arbetar man aktivt med att utveckla entreprenörer och de hämtar kunskap i verkligheten och de prioriterar sina studieresor. Läser de om heliga Birgitta så åker de med alla sina elever till Vadstena, precis så som vi vill jobba med våra elever.

Vi tackar Mimerskolan som tog emot oss och vi ser fram emot att hämta mer inspiration från dem i framtiden.