Friskola i Bålsta för åk 4-9

 Omvärldskunskap och språk med fokus mot framtiden                                                                          

Aktuellt

Utedag vid Torresta naturstig

2009-10-21

Måndagen den 19 oktober hade Potentia utomhuslektioner i basämnena, engelska, svenska och matematik för att få se att det funkar lika bra att lära ute som inne.

Vi samlades kl 9 i Vibyspåret i duggregn och uppslutningen var fantastisk!

De flesta elever var välklädda för en heldag utomhus, en kunskap som är nog så viktig. (De som var mindre välklädda kommer förmodligen att vara mer klädda nästa gång, ett plus för dem var att de inte klagade någonting utan kämpade på med gott humör!) Eleverna vandrade därefter runt på de tre stationerna där de fick jobba både med händer, hjärta och hjärna.

På svenska stationen som Lovisa och Maria hade fick eleverna skriva ”repdikter” efter att ha givit varandra ord som man tyckte passade till de olika ringarna. Redovisningarna var underbara!

På matematik stationen som Jenny och Sara hade fick eleverna spela ek sudoku, bygga en kubikmeter och lösa småkryps problem. Prova detta:

En dag samlade Emma skalbaggar och spindlar vid eken på ängen.Hon talade om att det fanns 6 kryp i burken med totalt 40 ben. Hur många skalbaggar och spindlar innehöll burken?                                                                                                                          Om vi inte vet hur många djur som finns i burken, skulle vi då kunna ta reda på hur många spindlar och skalbaggar det då fanns?

På engelska stationen som Alexia hade  pratade man engelska förstås. I smågrupper fick man dra kort som tex ”Why I eat five carrots every day” eller ”My life ten years from now” och sedan förklara för sin vänner i gruppen. De gjorde ”secret pictures”, köra Jeopeardy på engelska eller letade naturföremål efter en engelsk dikt tex.

Vid halv tolv var stationerna avklarade och då vandrade de Torresta Naturstig, lite drygt 2 km, ner mot Mälaren. Där samlades eleverna runt brasan för att få grillad korv med bröd av rektor Marie Tulesjö. Välgrillat förstås! Här pustade eleverna ut med en ljuvlig utsikt över ett Mälaren som låg stilla och njöt av alla vackra höstfärger då nu regnet hade upphört.

Som avslutning fick eleverna tävla ”36-leken” i mixade lag där man spelade tärning för att lösa alla uppgifter och komma först till 36.

Därefter återstod bara den låååånga vandringen tillbaka till Vibyspårets parkering där eleverna fick ta sig hem för egen maskin, cykel alt. snälla föräldrar som väntade med bil.

Tack alla härliga och positiva elever som kämpade tillsammans en kall regnig höstdag som sprack upp och blev lite solig till sist! Vill du se bilder? Klicka här.

Lena Sköldberg rapporterade