Friskola i Bålsta för åk 4-9

 Omvärldskunskap och språk med fokus mot framtiden                                                                          

Aktuellt

Potentia Education besöker Håbo Naturskola Vattunöden 

2010-02-04

Tisdagen den 2 februari var det åk 6+9 på Potentia Education som fick möjlighet att besöka kommunens naturskola. Buss hämtade eleverna på skolan vid halv nio, så redan kl 9 var vi samlade i naturskolans lada för att göra oss redo för en heldag utomhus. Vädret var perfekt, lagom kallt, -5, vindstilla, massor av snö. Tyvärr hängde inte älgen från förra veckan kvar, endast lite blodspår visade var den hängt.

Eleverna delades i tre grupper, 6:orna i sina två ordinarier grupper och 9:orna fick bli en. De sistnämnda fick börja med att följa med Tillsynsmannen Ove Johnsson bort till skolskogen för att släpa björkved. Det gäller att passa på när det är stora starka elever på plats! Halva 6.an fick vandra ner till isen med mig, Lena, för att prova isdubbar, kastlina, borra, mäta tjockleken, prova att pimpla lite och testa våra frysta curlingklot. Den andra halvan jobbade med Monica uppe vid brasan. De fick göra upp eld på eldfat genom att spänta stickor, göra småflisor så att de skulle kunna få fyr på en eld för att sedan värma en burk med vatten och såpa så att den pöste över. Alla grupper klarade det!

Dessa tre stationer fick all pröva på och de jobbades för högtryck. Lagom till lunch kom solen fram och det grillades allt ifrån kanelbullar, korv, marshmallows och fläsk karré. Alla njöt sin medhavda lunch lite trötta efter att ha vandrat/ lekt/brottats i djup snö hela förmiddagen.

Möjlighet fanns att mata Oves får och alla 27 nya lamm, vilket många gjorde. Men en del valde istället att ägna sig åt ”snöbrottning ” nere på ängen, säkert lika kul. Dagen avslutades i vår äventyrsbana där alla klättrade högt och lågt på befintliga eller obefintliga broar.

Vid hemfärden såg de flesta ut som snögubbar/gummor så innan vi gick till bussen fick de försöka borsta av varandra. En del kläder behöver säkert flera dagar för att bli torra igen och lite inpyrda är de säkert. Men det var det nog värt, alla verkade nöjda och glada.

Tack alla föräldrar som letat upp varma sockor, vantar, skor, underställ, osv utan dessa välklädda elever hade det inte blivit en så lyckad dag. Man har alltid roligt när man vet att man kan kasta sig, klättra, brottas, leka utan att det gör något. Stort tack!

En underbar dag med välklädda, glada, positiva elever!

På tisdag vecka7 är det dags för 7-8:orna som vi hoppas skall bli lika lyckad.

 

                                                                                                             Lena Sköldberg