Friskola i Bålsta för åk 4-9

 Omvärldskunskap och språk med fokus mot framtiden                                                                          

Aktuellt

Utedag 2 december för Potentias 7:or, vandring till Abborrberget och Skansborgen.

2009-12-04

Vilka härliga elever! Potentias 7:or har kondition, (14000 steg, Emmas stegräknare), det bådar gott för all inlärning som vi vet. Alla kämpade på upp och ner för åsen och bergen på andra sidan Ullfjärden utan att knota. Tvärtom var de glada, trevliga och hade kul tillsammans! Så ska en utedag vara!

Vi samlades i klassrummet för en kort genomgång av dagen samt utdelning av ved, så alla fick hjälpas åt att bära.

Ute var det kallt och klart, solen höll just på att gå upp. Vi höll en jämn fart  upp mot åsen.

Väl uppe på toppen stannade vi för ett kort stopp för vätska och gruppfotografering. Solen hade just kommit över horisonten och lyste upp oss och frosten på marken, gräset och alla träd. Otroligt vackert!

Färden fortsatte nerför andra sidan åsen , genom tunneln under motorvägen för att samlas på parkeringen nedanför vandrarleden. Här väntade vi in en elev sedan fortsatte vi upp på toppen av berget ovanför Ullfjärden. Där satte vi oss och tänkte tillbaka på istiden och pratade om hur rullstensåsen hade skapats, tittade på kartor över Bålsta på brons-, och järnåldern på hur högt vattnet stod då. Varför man byggde en dragränna mellan Ullfjärden och Kalmarsandsviken, för att tjäna tid förstås, när man skulle frakta varor till Stockholm, Sigtuna, Björkö eller Uppsala. Självklart ville man då kontrollera de viktiga farlederna och så kom Fornborgen till.

Här uppe hade man bra utsikt och kunde ta upp tull eller stoppa fiender med sten eller eld, och samtidigt vara skyddad för angrepp från alla håll. Eleverna letade upp resterna efter muren och följde den. Borgen var stor, 40000 kvadratmeter, här hade man plats för både människor och djur. Dragrännan användes ända in på 1500- talet.

Sedan följde vi stigen ner mot Abborrberget och där höll Simon på att bli omkullsprungen av en rådjurshona, så vilda djur på nära håll fick vi också se. Sedan satt vi och grillade på berget och njöt av den helt stilla fjärden där det låg som en rök över det ”varma” vattnet i den kalla luften och vi kunde värma oss vid brasan.

På hemvägen löste vi rebusar, lekte 36-leken, gjorde ABC av naturföremål men sist lekte vi ”kaninmamman” där eleverna på kort tid skulle gömma sig. Det var de suveräna på!

Såna här dagar vill man ha många! Positiva, glada elever gör att det är enkelt att vara lärare.

Tack för en skön dag, hälsar Maria och Lena

Klicka här för att komma till bilderna>>>