Friskola i Bålsta för åk 4-9

 Omvärldskunskap och språk med fokus mot framtiden                                                                          

Aktuellt

På väg mot Polen!

2009-04-27

Nu är våra elever i åk 9 äntligen på väg till Polen på sin demokratiresa. I morse lämnade de skolan med buss till Arlanda för att fortsätta resan med flyg mot Krakow.

Det var med värme i hjärtat vi vinkade av 23 elever och 9 vuxna. Jag tycker att det är helt fantastiskt att våra elever har lyckats samla in nästan 150 000 kr under endast ett år. De har tillverkat, sålt och släpat och hela tiden haft resan i sikte.  De har offrat många helger för att de från början insåg att denna resa kommer att vara viktig för dem under resten av deras liv. De har förberetts under nästan ett helt läsår med utställningar, filmer, litteratur m m. Tror dock aldrig att det går att förbereda dem helt på vad som väntar dem när de ser förintelselägren i verkligheten.

Denna resa kommer att vara ovärderlig ur flera perspektiv, och jag som undervisar i engelska inser att de troligtvis kommer att lära sig mer engelska under denna vecka än vad jag har lyckats lära dem under hela terminen. Eleverna kommer redan ikväll att gå en stadsvandring i de judiska kvarteren, imorgon tisdag besöker de Auschwitz  och Birkenau, på onsdag kommer de att besöka de fantastiska saltgruvorna, på fredag är det ledigt med shopping och på fredag hemfärd.

Eleverna har som uppgift att göra en utställning av sin resa där allmänheten kan få ta del av deras resa och upplevelser.

Marie Tulesjö

Rektor PE